Pisarniški material in šola

3D tisk mesa

3D-tisk že posega v toliko panog, da bi bilo njihovo poimenovanje dolg seznam. Tudi živilska industrija ni nova. Napredek, ki je ravno v hrani oziroma gastronomiji, še vedno napreduje, je dosegel svojo pravo točko. Danes lahko rečemo, kakšen je okus in vsem nam bo všeč burger ali zrezek iz 3D tiskalnika. Natisnjeno na 3D-tiskalniku z biotiskom, podvojeno v določeno razporeditev mišic, maščob in krvnih žil. V bistvu gre za laboratorijsko pridelano meso, ki po videzu, strukturi in okusu spominja na živalsko meso. Ne bojte se tiskanja ne vsebuje standardnih materialov, kot so papir, plastika ali kovina, ampak združuje žive celice, da sestavi kompleksne strukture, kot so mišično tkivo in krvne žile.

Svet išče alternative mesu

Izrael prinaša svetu alternativno hrano v obliki brezmesnih izdelkov kot nadomestkov za meso. Jug okoli Tel Aviva je središče podjetij v živilskem sektorju, ki razvijajo različne rastlinske in laboratorijske alternative običajnim mesnim in mlečnim izdelkom. Vizijo prihodnosti vidijo v tem, da se ljudem ne bo več treba zanašati na nezdravo, neetično in okoljsko netrajnostno prehrano živali. Ob vedno večji populaciji sta govedoreja in potrošnja nevzdržna. Ne samo izraelska in španska podjetja, ampak tudi japonski znanstveniki z univerze v Osaki se ukvarjajo z biotiskanjem govejega mesa.

Kljub začetnemu nezaupanju do tovrstne hrane so se pojavili prvi uspehi in ljudje se vse bolj zanimajo za nadomestilo za živalsko meso. V primerjavi s porabo mesa v zadnjih 2 letih, kjer se je povečalo za približno 5 %, je porast alternativnih izdelkov 30 %, kar je zelo lep porast. Podjetja vidijo ta uspeh kot nastajajoč trend, da potrošniki izbirajo mesne alternative namesto mesa samega. K temu veliko pripomoreta tudi ozaveščenost in odnos ljudi do okolja. To je svetovni trend zamenjave živalskega mesa z rastlinsko hrano. Ni skrivnost, da mnoga živilska podjetja že uporabljajo les, na primer za proizvodnjo hrane.

Izraelsko podjetje SavorEat se lahko pohvali z uspehom. Ustanovljeno leta 2018, si prizadeva ustvariti rastlinske nadomestke za meso, ki jih je mogoče natisniti kot 3D-tiskanje v nekaj minutah. Uporabljajo tehnologijo, ki združuje 3D tisk, avtomatski štedilnik (nekaj med pečico in robotom) in personalizirane kapsule, ki vsebujejo sestavine. SavorEat je pred vstopom na borzo v Tel Avivu zbral približno 5 milijonov dolarjev. Je prvo tovrstno podjetje, ki je to storilo za ozaveščanje javnosti o alternativnem mesu. Podjetje je trenutno ocenjeno na približno 50 milijonov dolarjev. Danes uspešno ponujajo mesne kroglice, burgerje in druge brezmesne rastlinske alternative, brez živalskih celic. Njihovi izdelki ne vsebujejo glutena, alergenov ali protiteles in jih lahko označimo kot popolnoma vegansko hrano. 

 

zdroj foto: resou.osaka-u.ac.jp

 

Japonski znanstveniki so 3D tiskanje mesa popeljali nekoliko dlje. Razvili so in trenutno izdelujejo prvi 3D natisnjen izdelek iz govejega mesa Wagyu. Je zelo realistična alternativa kakovostni govedini japonskih krav Wagyu. Originalni mesni zrezek ima bogat okus, zelo značilno teksturo in je eno najbolj priljubljenih mesnih izdelkov na svetu, kar ustreza relativno visoki ceni. Za proizvodnjo alternative tako kakovostnemu mesu je potrebno obdelati z dvema vrstama matičnih celic: govejim satelitskim celicam in matičnimi celicami, pridobljenimi iz maščob. Ta del proizvodnje poteka v laboratorijskih pogojih, kjer se te celice razvijejo v katero koli vrsto celice, ki je potrebna za nadaljnjo proizvodnjo. Tako proizvedena vlakna se nato razporedijo v 3D. Zanimivo je nadzorovati lokacijo same maščobe, da je okus izdelka res pristen.

Ali prosite za 3D burger ali zrezek?

Prvi odzivi na 3D burger oziroma kakovosten zrezek so bili zelo pozitivni. Predvsem mladi, ki so okoljsko utemeljeni, imajo pozitiven odnos do proizvodnje 3D mesa, ki se lahko uporablja kot klasično meso v gastronomiji. Koristi za okolje so velike. Danes je kmetijstvo odgovorno za 18 % toplogrednih plinov po vsem svetu. Z etičnega vidika je to smiselno, saj pri pridelavi govejega mesa pristnega okusa nobena krava ne mora poginiti. Zaenkrat so ti prvi poskusi tiskanja mesa precej dragi. Tehnološki napredek lahko v prihodnosti doseže točko, ko bo visokokakovostno meso stalo manj kot samo živinoreja. Pri tem moramo omeniti, da obstajajo ovire za hitrejši razvoj in množično vključevanje na trg. Raziskave na primer močno ovira čas, potreben za 3D tisk visokokakovostnega mesa. Ker je za tiskanje tudi najmanjših kosov potrebnih ure, to ni idealno. Ker 3D tiskalniki učinkoviteje proizvajajo visokokakovostne modele, smo lahko priča novemu obrazu sodobnega kmetijstva. V prihodnosti bi lahko 3D tiskalniki po zaslugi znanstvenikov postali donosnejši od živine. 

 

            

 

Danes to morda dojemamo kot futurizem, a tehnologija je že zdavnaj vstopila v sektor, kjer je ne bi pričakovali. Gastronomija je ena izmed njih. In ne le napredek po eni strani, ampak tudi močan pritisk na okoljsko odgovornost sili človeštvo k iskanju alternativ. Ne upošteva le živali, temveč tudi ogromno energije in virov, ki jih stane. Nenazadnje gre za alarmantno količino metana, ki ga proizvaja živina, ki je slabši toplogredni plin kot ogljikov dioksid. Naraščajoči delež 18 % vseh toplogrednih plinov je zadosten alarm za iskanje rešitev. 3D tisk mesa je lahko ena od bistvenih rešitev.

Znana podjetja, kot so KFC, Burger King ali McDonald's, so se že lotila tega novega trenda 3D biotiskanja. Burger King je začel ponujati burgerje s sintetičnim mesom. Tako je tudi McDonald's in njegov Beyond Meat. KFC stavi na 3D piščančje nuggets. Prizadevanje za ta napredek je cenjeno, vendar je na koncu še vedno zadovoljna ali nezadovoljna stranka.